Навчально-науковий інститут бізнесу, економіки та менеджменту
СУМСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Настільний теніс

Історія розвитку настільного тенісу в нашому виші бере свій початок з 2001 року. Саме тоді ще на бетонній підлозі підвалу третього корпусу нашого вишу почали тренуватися на той момент чинні чемпіони країни з настільного тенісу. За підсумками сезону спортсмени стали дворазовими чемпіонами України. А вже в липні 2002 року вони тренувалися на четвертому поверсі манежу. До складу команди “Локомотив Південної залізниці” тоді входили і студенти академії Олександр Тужилін, Олексій Сарматов та Віктор Кальянов.

Уже 2003 року команда у залі легкоатлетичного манежу грала 1/32 фіналу Кубка Європи і зайняла третє місце. Суперниками сумчан тоді були команди з Німеччини, Голландії та Кіпру.

Знову чемпіонським для “Локомотива” став сезон 2004-2005 років, а 2005 року команда у протистоянні з представниками Люксембурга та Ісландії зайняла 1-е місце в 1/16 Кубка Європи. За вихід у 8 найсильніших команд Європи наші хлопці програли найсильнішій команді Німеччини. Ситуація повторилася 2007 року, коли, обігравши у 1/16 фіналу команді з Угорщини, Голландії та Чехії, сумчани ще раз за волею жереба потрапили на поєдинок з цією ж першою німецькою командою. Вихід до 16 найсильніших команд Європи у двох сезонах поспіль став солідним досягненням студентів академії. Саме в той час відбулося їх становлення як спортсменів високого рівня. Зараз кожен із них – майстер спорту, всі вони були членами збірної України, Віктор Кальянов навіть ставав чемпіоном СРСР до навчання в академії. Олексій Сарматов на даний момент є тренером юнацької збірної України, Олександр Тужилін у сезоні 2013-2014 представляє УАБС НБУ на чемпіонаті України.

Команда “УАБС”, що стала в 2010 році правонаступницею “Локомотива”, виступає в Суперлізі, і в рамках наявного рівня фінансування робить практично неможливе. Основу команди, яка здатна грати на вищому рівні, представляють Тужилін Олександр, Чернобаєв Станіслав і Тимофєєв Олександр. Двом останнім – 17 і 18 років відповідно, що робить команду перспективною. У двох турах сезону цей колектив показав стабільність і двічі з шістьма перемогами і п’ятьма поразками закріпився на 5-му місці. Але, враховуючи молодий склад нашої команди та фінансування клубів-конкурентів, можна вважати це досягнення дуже високим. Варто відзначити, що істотно підвищив свій професійний рівень студент 2 курсу спеціальності «Економічна кібернетика» Чорнобаєв Станіслав. У другому турі Суперліги у вирішальних зустрічах він, обігравши таких сильних спортсменів, як Павлина Сергій («Будінвест-Суми») та Дідух Віктор («Інваспорт-Київ»), здобув перемоги.

Команди «УАБС» також представляють виш на регіональних змаганнях. Традиційний чемпіонат “Ліга Сумщини”, започаткований минулого року, став успішним для команди «УАБС-1» у першому турі. Команда, честь якої захищали: Кошарний Валерій («МЕ», 1-й курс), Лиман Олександр («П», 3-й курс), Озаренко Валерій («МБС», 5-й курс) та Чорнобаєв Станіслав(«ЕК», 2-й курс), здобула максимальну кількість перемог у групі й на сьогодні посідає найвище місце. Догравання основного етапу відбудеться вже 11-12 січня 2014 року.

Команда «УАБС-2» також гідно представляє академію на змаганнях. До складу команди входять: Бовсунівський Олександр («МБС», 5-й курс), Білецька Інна («БС», 3-й курс), Гаврильчук Ігор, («Ф», 1-й курс), Дмитренко Дар’я («Ф», 2-й курс) та Лучко Ірина («БС», 1-й курс). Варто зазначити, що студентка спеціальності «Фінанси» Дмитренко Дар’я минулого року брала участь у Вищій лізі чемпіонату України з настільного тенісу серед жіночих команд.

 

У квітні 2014 р. збірна команда академії з настільного тенісу стала абсолютним переможцем у спартакіаді серед ВНЗ НБУ (м. Харків), вигравши всі партії з рахунком 5:0. У особистому заліку перше місце зайняв Станіслав Чорнобаєв (ЕК-21), серед дівчат стала Дар’я Дмитренко (Ф-22). Збірну команду підготував асистент кафедри Валентин Вікторович Вербицький. Склад команди: Інна Білецька (БС-11), Ігор Гаврильчук(Ф-31), Дар’я Дмитренко (Ф-22), Валерій Кошарний (МЕ-31), Станіслав Чорнобаєв (ЕК-21).

Наприкінці квітня місяця наші тенісисти стали переможцями Відкритого клубного чемпіонату Сумської області з настільного тенісу, в якому приймали участь 17 команд. Команду підготував головний тренер збірної команди Володимир Миколайович Хавкін, тренер асистент кафедри фізичного виховання Валентин Вікторович Вербицький. Склад команди: Станіслав Чорнобаєв (ЕК-21), Валерій Озаренко (МБС-31), Олександр Лиман (П-11), Валерій Кошарний (МЕ-31).

У червні 2014 року на черговому засіданні вченої ради проректор УАБС НБУ, професор І.О. Школьник вручила нашим студентам Валерію Озаренку (МБС-31), Олександру Бовсунівському (МБС-31), Інні Білецькій (БС-11), Дар’ї Дмитренко (Ф-22) посвідчення кандидатів у майстри спорту з настільного тенісу.

У листопаді 2014 року за підсумками ІІ туру клубного чемпіонату України Першої ліги серед жіночих команд з настільного тенісу (м. Умань, Черкаська обл.), команда УАБС НБУ посіла третю сходинку турнірної таблиці серед семи команд.

Також у листопаді у змаганнях з настільного тенісу серед викладачів ВНЗ ІІІ-IV р.а. у залік міської спартакіади викладачі кафедри фізичного виховання УАБС НБУ впевнено вибороли ІІ місце. Наша команда представлена у складі старшого викладача Валентина Вікторовича Вербицького, старшого викладача Вікторії Борисівни Романової та асистента Івана Олександровича Салатенка поступилась команді СумДУ та виграла у команди СНАУ.

У грудні 2014 року збірна команда академії посіла ІІ загальнокомандне місце в обласній універсіаді з настільного тенісу серед ВНЗ ІІІ-IV р.а. Команду підготував старший викладач кафедри фізичного виховання Вербицький В.В.

Протягом 2014-2015 н.р. в легкоатлетичному манежі 15 збірних команд змагалися у відкритому клубному чемпіонаті Сумської області з настільного тенісу сезону 2014-2015 рр. Три команди академії взяли участь у цих змаганнях. Збірна “УАБС-1” протягом трьох турів посідала першу сходинку п’єдесталу і підтвердила призове місце у фінальній грі. Склад нашої команди: Олександр Тужилін, Антон Тур, Андрій Доценко. Друга збірна “УАБС-2” увійшла в трійку переможців. Команда у складі Дар’ї Дмитренко, Владислави Глобіної, Володимира Ликова, Ігора Шиндели стала бронзовим призером змагань. Третя збірна академії у складі Олександра Сикси, Олександра Лимана, Валерія Озаренка виборола восьме місце серед п’ятнадцяти команд.

Жіноча збірна команда – срібні призери чемпіонату області 2014 року. За підсумками 2014-2015 н.р. клубного чемпіонату України Першої ліги серед жіночих команд з настільного тенісу, збірна команда УАБС увійшла в трійку переможців.

Завдяки цьому жіноча збірна УАБС у сезоні 2015-2016 н.р. бере участь у клубному чемпіонаті України з настільного тенісу серед жіночих команд вищої ліги. На сьогоднішній день дівчата посідають перше місце у турнірній таблиці серед 12 команд.

У травні 2015 року жіноча збірна УАБС стала бронзовим призером чемпіонату України з настільного тенісу. До складу команди увійшли Дар’я Дмитренко, Тетяна Сігітова, Владислава Глобіна, Анастасія Єфімова. Команду підготував старший викладач кафедри фізичного виховання Валентин Вікторович Вербицький.

Тренер – старший викладач кафедри фізичного виховання Валентин Вікторович Вербицький.

Склад команди : Панова Анастасія, Єфімова Анастасія, Глобіна Владислава, Сігітова Тетяна, Дмитренко Дар’я.

Розклад тренувань:

Пн, Вт, Чт – 17:00-19:00
Ср, Пт – 16:00-18:00
Сб – 16:00-19:00