Навчально-науковий інститут бізнесу, економіки та менеджменту
СУМСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Легка атлетика

З перших днів заснування і до теперішнього часу легкоатлетів УАБС тренує доктор наук з фізичного виховання і спорту, завідувач кафедри фізичного виховання Леонід Петрович Пилипей. Першими вихованцями та випускниками є майстри спорту брати Іван та Роман Молодики, Олександр Петренко, Валерій Серебрянський, Сергій Федірко, Яна Крушинська (Молодика), Оксана Беримець, Ірина Стукалова. Студентами УАБС у різні роки були спортсмени, імена яких сьогодні відомі далеко за межами України: Юлія Підгорна, Юлія Крикуненко, Юлія Козлова, Олена Балака, Вікторія Паливода, Віта Рижкова, Юрій Понопаренко, Андрій Жмурченко.

Людмила Блонська – випускниця обліково-фінансового факультету, майстер спорту міжнародного класу з легкої атлетики, чемпіонка Всесвітньої Універсіади у місті Ізмірі (Турція), чемпіонка Світу з легкоатлетичного п’ятиборства у місті Москва, срібна призерка чемпіонату Світу з легкоатлетичного семиборства. Нагороджена медаллю “За працю і звитягу”. На Чемпіонаті світу з легкої атлетики в закритих приміщеннях, який відбувся у Москві 9-10 березня 2006 p., вона, виступаючи в складі збірної команди України, стала чемпіонкою світу з багатоборства. У місті Ізмірі (Турція) відбулася Всесвітня Універсіада студентів. Студентка загальноекономічного факультету академії Блонська Людмила Леонідівна стала Чемпіонкою Всесвітньої Універсіади по семиборству (біг 100 метрів з бар’єрами, стрибок в висоту, штовхання ядра, біг 200 метрів, стрибок у довжину з розбігу, метання спису, біг 800 метрів) і нагороджена медаллю “За працю і звитягу”. При цьому Блонська Л.Л. виконала результат майстра спорту міжнародного класу, вона є переможцем етапу Кубку Європи та інших міжнародних змагань. За підсумками виступів Блонська Л.Л. на всеукраїнському балу «Афіни-2006» признана кращою легкоатлеткою України у 2006 році, є Срібна призерка чемпіонату Світу з легкоатлетичного багатоборства, рекордсменка України з легкоатлетичного багатоборства, чемпіонка Світу в закритих приміщеннях. У 2007 р. у м. Осока, Японія відбувся Чемпіонат світу з легкої атлетики, де Людмила виборола друге місце у легкоатлетичному багатоборстві і встановила національний рекорд України з результатом 6832 очки.

Євтушенко Марія – випускниця обліково-фінансового факультету, кандидат в майстри спорту з легкої атлетики, рекордсменка області, призер чемпіонату України.

Махотіна Тетяна – випускниця обліково-фінансового факультету, кандидат в майстри спорту з легкої атлетики, призерка міських, обласних змаганнях, призерка чемпіонату України

Гуцол Євген – студент групи Ф-11 обліково-фінансового факультету. Євген почав серйозно займатися легкою атлетикою, навчаючись в УАБС з 2007 року. Євген – неодноразовий переможець обласних, всеукраїнських  змагань з легкої атлетики, зимового Кубку України 2010 року, срібний призер молодіжних ігор України 2010 року, срібний призер літнього Кубку України 2010 року, член збірної команди України з легкої атлетики.

Крім спортивних досягнень, Є. Гуцол – переможець Всеукраїнської телевізійної номінації «Найрозумніший» (2006 р.).

У 2010 р. Є. Гуцол виконав норматив майстра спорту (м. Суми, чемпіонат України в приміщенні 400 м, 48,22). Посвідчення майстра спорту України Євгену особисто вручив президент Національного Олімпійського Комітету України Сергій Бубка.

З 2010 р. Євген Гуцол – член збірної команди України; учасник чемпіонату Європи в приміщенні (Париж, 2011); срібний призер чемпіонату України, 2011 (400 м, 46,90 с).

У 2011 році спортсмен виконав норматив майстра спорту міжнародного класу на командному Чемпіонаті Європи-2011 в м. Стокгольм, в естафеті 4 по 400 м (6-е місце). На цьому  ж чемпіонаті в складі збірної України зайняв 3-є загальнокомандне місце.

Євген – фіналіст Молодіжного чемпіонату Європи 2011 (м. Острава, Чехія, 400 м, 7-е місце, 46,56 с); чемпіон України в приміщенні 2012 (46,80 с). На цих же змаганнях виконав норматив МСМК в особистому виді; учасник Чемпіонату світу в приміщенні 2012 (м. Стамбул, естафета 4 х 400 м). У 2012 році встановив національний рекорд України в естафетному бігу 4 х 400 м (3,08,92 с), м. Стамбул.

Сумська міська рада, відділ у справах сім’ї, молоді та спорту нагородили студента академії Євгена Гуцола за перемогу в номінації «Спортивні досягнення» серед вищих навчальних закладів у міському конкурсі «Кращий студент м. Суми-2010».

У 2011 році Євген Гуцол отримав подяку за високі спортивні досягнення, підвищення міжнародного спортивного іміджу України та з нагоди Дня фізичної культури і спорту від начальника Управління з питань фізичної культури і спорту Сумської обласної державної адміністрації.

Є. Гуцол нагороджений також іменною стипендією голови Сумської обласної державної адміністрації як талановитий спортсмен 2011 року.

Гуцол Євген – переможець Кубка і чемпіонатів України з легкої атлетики.

На Міжнародному турнірі з легкої атлетики в місті Волгоград студент обліково-фінансового факультету Євген Гуцол став срібним призером на дистанції 400 м, встановивши кращий результат 47,26, який є другим в Європі.

Шкурат Оксана – студентка групи Ф-11 обліково-фінансового факультету з легкої атлетики, переможниця та призерка на міських, обласних, міжнародних та всеукраїнських змаганнях, чемпіонатів та кубків України.

Мовчан Євген –  студент факультету банківських технологій, кандидат в майстри спорту з легкої атлетики, переможець та призер на міських, обласних, міжнародних та всеукраїнських змаганнях, чемпіонатів та кубків України.

2014-2015 навчальний рік відзначився численними перемогами наших легкоатлетів.

Євген Гуцол поповнив скарбничку нагород бронзою із міжнародного турніру з легкої атлетики (Норвегія) і з Ізраїлю, де виборов бронзу в бігу на 400 м, подолавши дистанцію за 46.43 с.

Переміг Євген Гуцол і на чемпіонаті України з легкої атлетики. Змагаючись із лідерами, неодноразовими переможцями в чемпіонатах, кубках України, він отримав золоту медаль на дистанції 400м. На Чемпіонаті України з легкої атлетики Оксана Шкурат на дистанції 60 м з/б стала бронзовою призеркою, а в потрійному стрибку срібну нагороду виборола Анна Красуцька.

Цього ж року Олексій Поздняков виборов золоту медаль на Чемпіонаті України з легкої атлетики серед дорослих та юніорів. На цих же змаганнях Євген Гуцол покращив свій особистий рекорд з результатом 45,93 на дистанції 400 м та виборов право взяти участь у складі збірної команди України у командному чемпіонаті Європи (м. Прага, Чехія). У Празі Євген став другим у своєму забігу (47,65), а у фіналі був п’ятим з результатом 46,8 с.

Цього ж року Федір Савостьян виборов золото у фінальному забігу в естафеті 4х400 м у складі збірної команди в Харкові на Чемпіонаті України з легкої атлетики серед юніорів.

Численними успіхами може похвалитися наш виш після змагання в обласній універсіаді серед ВНЗ з легкої атлетики. Збірна виборола 7 перших, 8 других місць і одне третє, посівши в загальнокомандному заліку другу позицію. Участь в ХІІ літній універсіаді України з легкої атлетики у Харкові принесла вишу 8 нагород, а кращими спортсменами змагань стали Євген Гуцол, Олексій Поздняков, Оксана Шкурат, Анна Красуцька, Федір Савостьян.